måndag 16 mars 2015

Historia lektionen

Striden vid ringmuren.

Staden Visby på Gotland var det rikaste och största staden vid Östersjön. För hade man en ringmur runt staden för att skydda den. Förr var det farligt att bo i en rik stad för att det fans många som var fattiga och ville ha pengar. År 1361 seglade den danske kungen Valdemar Atterdag med en flotte till Gotland. Valdemar skulle erövra staden Visby för han ville att Danmark skulle bli mäktigare. Det blev strid mellan gotländska bönder och danska krigarna utanför ringmuren.danskarna hade
dödat alla bönder innan solnedgången de begravdes i massgravar. Sedan förklarade kung Valdemar att alla folk i staden skulle fylla tre stora ölkar med silver och guld mynt. Om dom inte klarar det skulle Visby plundras och brännas. Danskarna åkte hem, på vägen hem blev det storm och släppet sjunket.

Albrekt av mecklenburg

Magnus Eriksson tvingades att fly till Norge år 1364. Det kom en tysk furste till Sverige och han hette albrekt av Mecklenburg. I början blev adelsmännen mäktig och rik Bo Jonsson grip kan ha varit Sveriges rikaste person han ägde 8 slott och mer än 1500 gårdar han ägde och härskade över mer än halva Sverige. Alberekt började att ta högre skatt av bönderna. Dom tyckte mindre och mindre om honom. Bönderna ville göra uppror mot kungen men dom misslyckades. Albrekt lät dom tyska landsmän och Hansen få mer makt i Sverige. Alla ville att kungen skulle bort. Men dom visste inte hur. Stormännen i Sverige frågade den danska drottningen Margareta om hon ville regera i Sverige. Men Albrekt bara skrattade när dom frågade honom. 

1 kommentar:

  1. Härligt att läsa om vad vi arbetar med under våra historialektioner. Förhoppningsvis kommer vi kunna läsa mer om detta under de kommande veckorna. Den här veckans texter var verkligen spännande och intressanta att läsa. Jag tycker att ni hade sammanfattat texterna på ett alldeles utmärkt sätt.

    SvaraRadera