fredag 14 mars 2014

blekinge fakta! skol-projekt

vi har nyss redovisat om blekinge för klassen och ska nu ''blogga'' lite om det....

blekinge var under flera hundra år gränsland mellan svergie och danmark, det är svergies näst minsta landskap det är bara öland som har mindre natur :)

blekinge har en,två landskaps blommor/växter för vi vet inte riktigt för i en bok vi har står det att det är eken men på internet så står det att det är kungsljus,ni som bor där vet kanske vilket som är rätt...
men i alla fall vi tar båda två...eken växer i allmänhet långsamt och bär inte frukt för än vid 40-50 års ålder...sen så kommer vi till kungsljus som också heter på latin verbascum thapsus det är en art i familjen ''flenörtsväxter''..artens namn kan ha kommit från den gula blomställningen eller av att axet doppats i tjära och används som fackla...

så kommer vi till landskaps djuret det är faktiskt ekoxen det är en skalbagge faktiskt som på latin heter lucanus cervus...ekoxen tillhör familjen ekoxbaggar det är faktiskt europas största skalbagge art!

det var allt tror vi det kan hända att vi har fel på något och då ursäktar vi ha en bra dag/kväll/natt :)
//₩ ilm@ och £mil    
          😏       😎

2 kommentarer:

  1. Bra jobbat, det var kul att läsa om detta landskap från: Moa, Elias och Emil :)

    SvaraRadera
  2. Hej Emil och Wilma!

    Det var verkligen intressant att lyssna på er redovisning om Blekinge. Speciellt intressant var det att ni hade hittat att landskapet hade flera landskapsblommor. Det hade jag ingen aning om.
    När ni redovisade pratade ni tydligt vilket gjorde att alla som lyssnade hade möjlighet att lära sig många intressanta saker om Blekinge. När ni redovisade använde ni lite stöd genom att ni läste från era anteckningar men när ni ställde frågor till klassen använde ni inget stöd. Bra jobbat!
    Det ska bli kul att lyssna och kanske få lov att läsa om ert nästa landskap.

    SvaraRadera