onsdag 29 april 2015

Fysik: Värme

Idag så arbetade vi med värme. Vi skulle först läsa tre sidor med allmän fakta. Sedan skulle vi använda det för att skriva egna texter med egna ord i våra NO böcker.
                                                                    Värme:
En del människor tycker det är varmt i vattnet och vissa inte. Man mäter temperaturen i vattnet med en termometer. Men om det är 18 grader i vattnet vad betyder det? Vad är det vi mäter?
Vattnet består av molekyler som allt annat. Om vi kunde se dem så skulle vi se hur de rör sig mer när vattnet är varmt än när det är kallt. Det är solen som ger energi till molekylerna så att de kan röra på sig. Det är alltså hur mycket molekylerna rör sig som vi mäter med en termometer.

 Allt tar större plats i värmen
När molekylerna rör sig snabbt så tar det större plats.
Den röda väskan i en termometer är ett bra ett bra exempel på det. Man ser att vätskan behöver mer plats när det är varmt. Vätskan stiger och vi kan läsa av hur varmt det är. När det blir kallare så saktar aromerna ner. Vätskan och temperaturen sjunker.

Varm luft tar större plats än kall
Har du märkt att en upplåst badmadrass känns hårdare pumpad på stranden än när den är i kallt vatten. Det är för att när den ligger i solen blir den varm och molekylerna rör sig sabbare och behöver mer plats och madrassen spänns ut. I vattnet så kyls molekylerna ner och rör sig långsammare ovh madrassen blir lite sladrig.

Varmt järn tar också större plats
Till och med fasta och hårda ämnen tar mer plats varma. Det gäller nästan alla ämnen. Det spelar inte så stor roll om de är hårda eller flytande, gas eller fast. Det blir större i värme.

Värmen kan ledas
Om man håller i något av metall så leds värmen direkt till handen. Man säger att värmen sprids genom ledning. Den del av spettet som är inne i elden blir varm och då rör sig järnatomerna i spettet ner. Järnatomerna fortsätter att knuffa på varandra och rör sig åt ett håll. Om det inte fanns handtag så skulle vi bränna oss. Det ämne som leder värme bäst är metall. Det är därför de mesta kastruller och värmeelement är gjorda av metall.

Värmen kan strömma
Om det blåser åt ditt hål så kan luften som värmts av brasan flyttas till ditt hål. Detta kallas strömning. Ett exempel är en hårfön. Det finns ett element i fönen som värmer upp luften som blåser.

Värmen kan stråla
Det mesta av den värme vi känner från brasan sprids till oss genom strålning. Även om det inte blåser så strålar värmen till oss. Solen tillexempel, värmen sprider sig till jorden genom strålning. En varm dag så värmer solen extra genom strålning så att då kan man känna hur det bränner på huden.

2 kommentarer:

  1. Här fick man möjlighet till att lära sig massor om värme! Hoppas att långa läser det här inlägget. Tack blogggruppen för en bra sammanfattning av veckans arbete i fysik.

    SvaraRadera